Skip to main content
Rodzinka UK

Lista odkrytych basenów w Londynie

 

Nie ma to jak popływać pod chmurką, prawda? W Polsce to dopiero są do tego warunki! Rzeki, jeziora i stawy są praktycznie w każdej okolicy. I właściwie wszędzie można sobie popływać. W Anglii jest nieco inaczej. Tutaj pływa się głównie na basenach. Ale, jak tu iść na basen, kiedy słoneczko przyjemnie grzeje?

Okazuje się, że i na to są sposoby. Dzisiaj u nas lista basenów odkrytych w Londynie.

Wychowanie

Mamo, w jakim kraju chcesz być pochowana?

Takie niespodziewane pytanie usłyszałam pewnego dnia od własnego dziecka. Bo akurat w szkole przerabiali temat lekko egzystencjonalny, i to jak pamiętamy i wspominamy zmarłych.

Trochę mnie zmroziło to pytanko. Raz, że nikt nie lubi rozmyślać o śmierci, zwłaszcza własnej, a dwa, że skąd ja niby mam to wiedzieć? Z drugiej jednak strony z dziećmi należy rozmawiać o wszystkim. O śmierci również.

Wychowanie

Polka w Abu Dhabi: Wielkanoc na Bliskim Wschodzie

To już nasze drugie Święta na Bliskim Wschodzie. Pierwsze było Boże Narodzenie, kiedy byli moi Rodzice i mieliśmy razem cudowny czas. Wszyscy bez wyjątku potrzebowaliśmy tego ciepła i słońca, które oferuje nam Abu Dhabi.

Teraz są u nas Rodzice Bartka, pogoda pomału przechodzi w letnią i czuć nadchodzące upały, aczkolwiek cały czas mimo 35 stopni za oknem, jakoś łatwo akceptuje się temperatury.

Wycieczki

Wycieczka za Londyn: High Elms Country Park w Bromley

 

 

Jeśli szukacie ciekawego miejsca, gdzie można pospacerować z dziećmi w weekend i pooddychać świeżym powietrzem, polecamy High Elms Country Park w Bromley pod Londynem.

Park jest całkiem spory, można zaliczyć ciekawą wycieczkę do lasu, w którym możemy z dzieckiem zbudować szałas. Cały teren możemy przemierzać szlakami turystycznymi, łatwy zajmuje pół godziny, a trudniejszy ponad dwie. Podczas ładnej pogody można rozłożyć koc i zrobić piknik na polu, pod drzewem.

Wychowanie

Moje cudowne dwujęzyczne dziecko, czyli czego matki żałują najbardziej

 

 

Od pewnego czasu na youtubie i na różnych stronach można zauważyć nowy trend wśród blogerek. Otóż nagle narodziła się nowa „moda” na chwalenie się swoimi dwujęzycznymi dziećmi. Matki, które mają swoje kanały na youtubie postanowiły pochwalić się filmami, na których nagrywają „wywiad” ze swoim dzieckiem. I nie jest to zwykła rozmowa. Jest to wywiad z dwujęzycznym dwulatkiem! Wow!

Najczęściej zadawane pytania dotyczące Brexitu i sytuacji Polaków

Najczęściej zadawane pytania dotyczące Brexitu i sytuacji Polaków

Mieszkam w Zjednoczonym Królestwie od kilku lat. Czy po referendum mogę zostać zmuszony do wyjazdu?

Do dnia formalnego wyjścia Zjednoczonego Królestwa z UE (prawdopodobnie do I kw. 2019 r.) zasady pobytu obywateli polskich w Zjednoczonym Królestwie nie powinny ulec zmianie.

Sytuacja może się zmienić później. Ustalenia w tym zakresie będą przedmiotem negocjacji umowy o przyszłych relacjach UE – Zjednoczone Królestwo. W związku z powyższym, zachęca się Polaków zamieszkujących w Zjednoczonym Królestwie do podejmowania działań celem uzyskania dokumentów poświadczających prawo pobytu (residence certificate) lub stałego pobytu (permanent residence document).

Jak można zagwarantować sobie prawo pobytu w Zjednoczonym Królestwie?

Osoby mieszkające w Zjednoczonym Królestwie co najmniej 5 lat mają prawo do stałego pobytu. Informacje dotyczące formalności związanych z uzyskaniem tzw. prawa stałego pobytu (permanent residence) dostępne są m.in. na stronie internetowej Home Office:

https://visas-immigration.service.gov.uk/product/eea-pr

Ministerstwo Spraw Zagranicznych zachęca obywateli polskich spełniających warunki do nabycia prawa stałego pobytu do ubiegania się o dokument poświadczający ten status (permanent residence document).

Pozostałe osoby, zwłaszcza te, które zamierzają pozostać w Zjednoczonym Królestwie, zachęcamy do ubiegania się o dokument poświadczający pobyt (registration certificate) oraz gromadzenia dokumentów, które pozwolą na wykazanie od kiedy przebywają w Zjednoczonym Królestwie.

Czy nadal mogę korzystać z polskiego dowodu osobistego podróżując między Polską i Zjednoczonym Królestwem?

Do dnia formalnego wyjścia Zjednoczonego Królestwa z UE (prawdopodobnie do I kw. 2019 r.) nie przewiduje się, aby zasady dotyczące swobody podróżowania mogły ulec zmianie. Sytuacja może się zmienić później, ale na ten moment nie wiadomo w jaki sposób.

Mieszkam w Irlandii Północnej, ale mam znajomych i rodzinę w Republice Irlandii. Czy nadal będę mogła bez problemu ich odwiedzać?

Rząd Zjednoczonego Królestwa chce, by granica między Irlandią Północną a Republiką Irlandii pozostała otwarta także po Brexicie, jednak również ta sprawa będzie negocjowana między Zjednoczonym Królestwem a UE.

Zamierzam studiować w Zjednoczonym Królestwie w przyszłym roku akademickim. Czy nadal będę mieć taką możliwość?

Studentów rozpoczynających naukę w roku akademickim 2017/2018 będą obowiązywały te same przepisy co do tej pory. Sytuacja może się zmienić później, ale na ten moment nie wiadomo w jaki sposób.

Moja mama przyjeżdża z Polski opiekować się wnukami. Czy nadal będzie mogła mi pomagać? Czy będzie mogła skorzystać z bezpłatnej opieki lekarskiej w Zjednoczonym Królestwie?

Do dnia formalnego wyjścia Zjednoczonego Królestwa z UE (prawdopodobnie do I kw. 2019 r.) nie przewiduje się by zasady dotyczące swobody podróżowania oraz opieki zdrowotnej mogły ulec zmianie. Sytuacja może się zmienić później, ale na ten moment nie wiadomo w jaki sposób.

Przeczytałam, że mogę nie zostać wpuszczona do Zjednoczonego Królestwa, jeśli nie posiadam stosownego ubezpieczenia zdrowotnego, czy to prawda?

Image removed.

Zdaniem Home Office brak ubezpieczenia zdrowotnego nie może być powodem odmowy wjazdu do Zjednoczonego Królestwa. Do dnia formalnego wyjścia Zjednoczonego Królestwa z UE (prawdopodobnie do I kw. 2019 r.) nie przewiduje się by zasady dotyczące swobody podróżowania mogły ulec zmianie.

Czy mogą ulec wydłużeniu okresy, które określają kiedy obywatel UE może wystąpić o stały pobyt, jak również czy nie zmienią się inne wymagania określające kiedy można złożyć taki wniosek i jakie inne dokumenty będzie trzeba okazać?

Do dnia formalnego wyjścia Zjednoczonego Królestwa z UE (prawdopodobnie do I kw. 2019 r.) zasady nabywania prawa stałego pobytu nie powinny ulec zmianie.

Osoby legalnie mieszkające w Zjednoczonym Królestwie co najmniej 5 lat mają prawo do stałego pobytu. Informacje dotyczące formalności związanych z uzyskaniem dokumentu potwierdzającego to prawo (permanent residence document) dostępne są m.in. na stronie internetowej Home Office:

https://visas-immigration.service.gov.uk/product/eea-pr

Ministerstwo Spraw Zagranicznych zachęca obywateli polskich spełniających warunki nabycia prawa stałego pobytu, którzy nie rozważają powrotu do Polski w najbliższym czasie, do ubiegania się o dokument poświadczający ten status (permanent residence document).

Pozostałe osoby zachęcamy do ubiegania się o dokument poświadczający pobyt (registration certificate) oraz gromadzenia dokumentów, które pozwolą na wykazanie od kiedy przebywają w Zjednoczonym Królestwie.

Czy Zjednoczone Królestwo jeszcze podczas trwania negocjacji wyjścia z UE może wprowadzić wymóg posiadania paszportów przez obywateli UE?

Do dnia formalnego wyjścia Zjednoczonego Królestwa z UE (prawdopodobnie do I kw. 2019 r.) nie przewiduje się by zasady dotyczące swobody podróżowania mogły ulec zmianie. Tym samym, wystarczające powinno być posiadanie dowodu tożsamości.

Sytuacja może się zmienić później, ale na ten moment nie wiadomo w jaki sposób.

Czy będę mógł wrócić do pracy w Zjednoczonym Królestwie po ogłoszeniu BREXITU?

Do dnia formalnego wyjścia Zjednoczonego Królestwa z UE (prawdopodobnie do I kw. 2019 r.) nie przewiduje się by zasady dotyczące prawa pobytu oraz dostępu do zatrudnienia w Zjednoczonym Królestwie na równych warunkach z obywatelami brytyjskimi mogły ulec zmianie.

Sytuacja może się zmienić później, ale na ten moment nie wiadomo w jaki sposób.

Ministerstwo Spraw Zagranicznych zachęca obywateli polskich spełniających warunki nabycia prawa stałego pobytu, którzy nie rozważają powrotu do Polski w najbliższym czasie, do ubiegania się o dokument poświadczający ten status (permanent residence document).

Pozostałe osoby zachęcamy do ubiegania się o dokument poświadczający pobyt (registration certificate) oraz gromadzenia dokumentów, które pozwolą na wykazanie od kiedy przebywają w Zjednoczonym Królestwie.

Co wyjście Zjednoczonego Królestwa zmieni w życiu obywateli UE?

Do dnia formalnego wyjścia Zjednoczonego Królestwa z UE (prawdopodobnie do I kw. 2019 r.) nie przewiduje się żadnych zmian w sytuacji obywateli UE mieszkających na Wyspach.

Prawa obywateli UE po Brexit zostaną uregulowane w umowie wyjścia Zjednoczonego Królestwa z Unii. Na chwilę obecną nie wiadomo jak będzie wyglądała ich sytuacja po opuszczeniu UE przez Zjednoczone Królestwo.

Image removed.

Ministerstwo Spraw Zagranicznych zachęca obywateli polskich spełniających warunki nabycia prawa stałego pobytu, którzy nie rozważają powrotu do Polski w najbliższym czasie, do ubiegania się o dokument poświadczający ten status (permanent residence document).

Pozostałe osoby zachęcamy do ubiegania się o dokument poświadczający pobyt (registration certificate) oraz gromadzenia dokumentów, które pozwolą na wykazanie od kiedy przebywają w Zjednoczonym Królestwie.

Czy agencje pracy mają prawo wymagać od obywateli UE paszportu?

Do dnia formalnego wyjścia Zjednoczonego Królestwa z UE (prawdopodobnie do I kw. 2019 r.) agencje nie mają prawa wymagać posiadania paszportu. Sytuacja może się zmienić później, ale na ten moment nie wiadomo w jaki sposób.

W mojej firmie chcą żebym wyrobił paszport, bo po Brexit będzie podobno potrzebny?

Do dnia formalnego wyjścia Zjednoczonego Królestwa z UE (prawdopodobnie do I kw. 2019 r.) nie przewiduje się by dotychczasowe zasady w tej kwestii mogły ulec zmianie. Sytuacja może się zmienić później, ustalenia w tym zakresie będą przedmiotem negocjacji umowy o przyszłych relacjach UE – Zjednoczone Królestwo.

Czy po Brexicie będę potrzebował wizy pracowniczej w Zjednoczonym Królestwie?

Do dnia formalnego wyjścia Zjednoczonego Królestwa z UE (prawdopodobnie do I kw. 2019 r.) nie przewiduje się by dotychczasowe zasady w tej kwestii mogły ulec zmianie. Sytuacja może się zmienić później, a ustalenia jej dotyczące będą przedmiotem negocjacji umowy o przyszłych relacjach UE – Zjednoczone Królestwo.

Jestem żoną Brytyjczyka, moje dzieci nie mają polskich paszportów. Czy mogą je otrzymać?

Tak. Dziecko urodzone z rodziców, z których co najmniej jedno posiada obywatelstwo polskie, nabywa z mocy prawa obywatelstwo polskie bez względu na miejsce urodzenia dziecka (w Polsce lub za granicą).

Moja żona jest Polką, a ja Anglikiem. Czy mogę otrzymać polskie obywatelstwo?

Cudzoziemiec może ubiegać się o nabycie obywatelstwa obywatelskiego. Cudzoziemiec może nabyć obywatelstwo polskie poprzez akt nadania obywatelstwa przez Prezydenta RP lub w drodze uznania za obywatela polskiego. Zasady występowania do Prezydenta RP z wnioskiem o nadanie obywatelstwa polskiego oraz warunki nabycia obywatelstwa polskiego w wyniku uznania za obywatela polskiego precyzyjnie określa ustawa o obywatelstwie polskim.

Wszystkie informacje dotyczące spraw obywatelskich dostępne są na stronie internetowej Wydziału Konsularnego Ambasady RP w Londynie, a także pod telefonem Centrum Informacji Konsularnej: +44 (0) 20 3078 9618.

Władze PRL pozbawiły mnie polskiego obywatelstwa. Czy mogę je odzyskać?

Osoby, które utraciły obywatelstwo polskie na mocy przepisów ustawy z dnia 8 stycznia 1951 r. o obywatelstwie polskim (art. 11 lub 12) i ustawy z dnia 15 lutego 1962 r. o obywatelstwie polskim (art. 13, 14 lub 15) mogą ubiegać się o przywrócenie obywatelstwa polskiego.

Wszystkie informacje dotyczące spraw obywatelskich dostępne są na stronie internetowej Wydziału Konsularnego Ambasady RP w Londynie, a także pod telefonem Centrum Informacji Konsularnej: +44 (0) 20 3078 9618.

Moi dziadkowie byli obywatelami polskimi. Czy mi także przysługuje polski paszport?

Osoby, których przodkowie byli obywatelami polskimi, a które nie posiadają dokumentu potwierdzającego posiadanie obywatelstwa polskiego mogą wystąpić z wnioskiem o potwierdzenie posiadania lub utraty obywatelstwa polskiego.

Image removed.Image removed.Image removed.Image removed.

Wszystkie informacje dotyczące spraw obywatelskich dostępne są na stronie internetowej Wydziału Konsularnego Ambasady RP w Londynie, a także pod telefonem Centrum Informacji Konsularnej: +44 (0) 20 3078 9618. 

 

Źródło informacji: Ambasada RP w Londynie

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
The subscriber's email address.