Skip to main content
Porady

Znalazłam telefon na ulicy, czyli krótka historia dająca wiele do myślenia

 

To był zwyczajny, szary dzień, jaki zdarza się każdej matce odprowadzającej swoje dziecko do szkoły. Po odstawieniu dziecięcia do placówki, do której uczęszcza od lat kilku, udałam się w kierunku swojej pracy. Tak się składa, że idąc na przystanek mijam szkołę średnią. I akurat tego dnia właśnie zauważyłam leżący na chodniku telefon.

Telefon był taki sam jak mój, ten sam model. Rozejrzałam się, ale nie było nikogo oprócz mnie. Było już dobre kilkanaście minut po dzwonku, ulica ucichła od dzieciaków, które zniknęły za bramą szkoły na południu Londynu.

Kultura

Aplauz! Rusza największy festiwal polskiej piosenki poza granicami

Z dumą i radością informujemy, że portal Mums from London dołączył do patronów medialnych największego Festiwalu Polskiej Piosenki poza granicami kraju - Aplauz 2018, którego II edycja odbędzie się w dniach od 5 do 7 maja w Peterborough - Wielka Brytania.

Celem Festiwalu jest promocja polskiej kultury i piosenki wśród dzieci i młodzieży mieszkającej poza granicami kraju, a także kształtowanie i  promowanie wokalnych talentów. W wydarzeniu mogą wziąć udział dzieci i młodzież do osiemnastego roku życia.

Porady

Zapisujemy dziecko do brytyjskiej szkoły

 

W większości miast podania o przyjęcie dziecka do szkoły rozpoczynają się we wrześniu i kończą w połowie stycznia. Oznacza to, że jeśli chcemy, aby nasza pociecha uczęszczała do szkoły od września następnego roku, to jak najwcześniej powinniśmy rozglądać się za zorganizowaniem odpowiedniego miejsca.

System doboru odpowiedniej szkoły działa na wyspach zupełnie inaczej niż w Polsce. Dzisiaj przyjrzymy się temu systemowi i miejmy nadzieję, rozwiejemy wątpliwości wielu matek.

Jaki rodzaj szkół istnieje na Wyspach Brytyjskich?

Porady

Złamane serce, depresja i moje emigracyjne życie w UK

 

Kilka dni temu spotkałam pewną kobietę, która podzieliła się ze mną swoimi przemyśleniami na temat życia w Wielkiej Brytanii. Opowiedziałam jej o tym, że prowadzę portal dla polskich rodzin, zapytałam, czy mogę opisać naszą konwersację, ponieważ wydała mi się bardzo ciekawa. Zgodziła się, pod warunkiem, że zrobię to anonimowo.

Zdrowie

Stulejka u chłopców: jak rozwiązać bolesny problem krok po kroku

Stulejka to męskie schorzenie wrodzone polegające na zwężeniu ujścia napletka, które uniemożliwia lub bardzo utrudnia ściąganie go. Jeśli nie możemy ściągnąć napletka, między nim a żołędzią gromadzi się wydzielina, która może utrudniać wydalanie moczu. Jak poradzić sobie z tym problemem? Jak pomóc dziecku?

Dzisiaj skupimy się na tym, jak rozwiązać problem stulejki w Wielkiej Brytanii.

W języku angielskim problemy tego typu określa się mianem Male circumcision i polega na chirurgicznym usunięciu zrośniętego napletka.

Najczęściej zadawane pytania dotyczące Brexitu i sytuacji Polaków

Najczęściej zadawane pytania dotyczące Brexitu i sytuacji Polaków

Mieszkam w Zjednoczonym Królestwie od kilku lat. Czy po referendum mogę zostać zmuszony do wyjazdu?

Do dnia formalnego wyjścia Zjednoczonego Królestwa z UE (prawdopodobnie do I kw. 2019 r.) zasady pobytu obywateli polskich w Zjednoczonym Królestwie nie powinny ulec zmianie.

Sytuacja może się zmienić później. Ustalenia w tym zakresie będą przedmiotem negocjacji umowy o przyszłych relacjach UE – Zjednoczone Królestwo. W związku z powyższym, zachęca się Polaków zamieszkujących w Zjednoczonym Królestwie do podejmowania działań celem uzyskania dokumentów poświadczających prawo pobytu (residence certificate) lub stałego pobytu (permanent residence document).

Jak można zagwarantować sobie prawo pobytu w Zjednoczonym Królestwie?

Osoby mieszkające w Zjednoczonym Królestwie co najmniej 5 lat mają prawo do stałego pobytu. Informacje dotyczące formalności związanych z uzyskaniem tzw. prawa stałego pobytu (permanent residence) dostępne są m.in. na stronie internetowej Home Office:

https://visas-immigration.service.gov.uk/product/eea-pr

Ministerstwo Spraw Zagranicznych zachęca obywateli polskich spełniających warunki do nabycia prawa stałego pobytu do ubiegania się o dokument poświadczający ten status (permanent residence document).

Pozostałe osoby, zwłaszcza te, które zamierzają pozostać w Zjednoczonym Królestwie, zachęcamy do ubiegania się o dokument poświadczający pobyt (registration certificate) oraz gromadzenia dokumentów, które pozwolą na wykazanie od kiedy przebywają w Zjednoczonym Królestwie.

Czy nadal mogę korzystać z polskiego dowodu osobistego podróżując między Polską i Zjednoczonym Królestwem?

Do dnia formalnego wyjścia Zjednoczonego Królestwa z UE (prawdopodobnie do I kw. 2019 r.) nie przewiduje się, aby zasady dotyczące swobody podróżowania mogły ulec zmianie. Sytuacja może się zmienić później, ale na ten moment nie wiadomo w jaki sposób.

Mieszkam w Irlandii Północnej, ale mam znajomych i rodzinę w Republice Irlandii. Czy nadal będę mogła bez problemu ich odwiedzać?

Rząd Zjednoczonego Królestwa chce, by granica między Irlandią Północną a Republiką Irlandii pozostała otwarta także po Brexicie, jednak również ta sprawa będzie negocjowana między Zjednoczonym Królestwem a UE.

Zamierzam studiować w Zjednoczonym Królestwie w przyszłym roku akademickim. Czy nadal będę mieć taką możliwość?

Studentów rozpoczynających naukę w roku akademickim 2017/2018 będą obowiązywały te same przepisy co do tej pory. Sytuacja może się zmienić później, ale na ten moment nie wiadomo w jaki sposób.

Moja mama przyjeżdża z Polski opiekować się wnukami. Czy nadal będzie mogła mi pomagać? Czy będzie mogła skorzystać z bezpłatnej opieki lekarskiej w Zjednoczonym Królestwie?

Do dnia formalnego wyjścia Zjednoczonego Królestwa z UE (prawdopodobnie do I kw. 2019 r.) nie przewiduje się by zasady dotyczące swobody podróżowania oraz opieki zdrowotnej mogły ulec zmianie. Sytuacja może się zmienić później, ale na ten moment nie wiadomo w jaki sposób.

Przeczytałam, że mogę nie zostać wpuszczona do Zjednoczonego Królestwa, jeśli nie posiadam stosownego ubezpieczenia zdrowotnego, czy to prawda?

Image removed.

Zdaniem Home Office brak ubezpieczenia zdrowotnego nie może być powodem odmowy wjazdu do Zjednoczonego Królestwa. Do dnia formalnego wyjścia Zjednoczonego Królestwa z UE (prawdopodobnie do I kw. 2019 r.) nie przewiduje się by zasady dotyczące swobody podróżowania mogły ulec zmianie.

Czy mogą ulec wydłużeniu okresy, które określają kiedy obywatel UE może wystąpić o stały pobyt, jak również czy nie zmienią się inne wymagania określające kiedy można złożyć taki wniosek i jakie inne dokumenty będzie trzeba okazać?

Do dnia formalnego wyjścia Zjednoczonego Królestwa z UE (prawdopodobnie do I kw. 2019 r.) zasady nabywania prawa stałego pobytu nie powinny ulec zmianie.

Osoby legalnie mieszkające w Zjednoczonym Królestwie co najmniej 5 lat mają prawo do stałego pobytu. Informacje dotyczące formalności związanych z uzyskaniem dokumentu potwierdzającego to prawo (permanent residence document) dostępne są m.in. na stronie internetowej Home Office:

https://visas-immigration.service.gov.uk/product/eea-pr

Ministerstwo Spraw Zagranicznych zachęca obywateli polskich spełniających warunki nabycia prawa stałego pobytu, którzy nie rozważają powrotu do Polski w najbliższym czasie, do ubiegania się o dokument poświadczający ten status (permanent residence document).

Pozostałe osoby zachęcamy do ubiegania się o dokument poświadczający pobyt (registration certificate) oraz gromadzenia dokumentów, które pozwolą na wykazanie od kiedy przebywają w Zjednoczonym Królestwie.

Czy Zjednoczone Królestwo jeszcze podczas trwania negocjacji wyjścia z UE może wprowadzić wymóg posiadania paszportów przez obywateli UE?

Do dnia formalnego wyjścia Zjednoczonego Królestwa z UE (prawdopodobnie do I kw. 2019 r.) nie przewiduje się by zasady dotyczące swobody podróżowania mogły ulec zmianie. Tym samym, wystarczające powinno być posiadanie dowodu tożsamości.

Sytuacja może się zmienić później, ale na ten moment nie wiadomo w jaki sposób.

Czy będę mógł wrócić do pracy w Zjednoczonym Królestwie po ogłoszeniu BREXITU?

Do dnia formalnego wyjścia Zjednoczonego Królestwa z UE (prawdopodobnie do I kw. 2019 r.) nie przewiduje się by zasady dotyczące prawa pobytu oraz dostępu do zatrudnienia w Zjednoczonym Królestwie na równych warunkach z obywatelami brytyjskimi mogły ulec zmianie.

Sytuacja może się zmienić później, ale na ten moment nie wiadomo w jaki sposób.

Ministerstwo Spraw Zagranicznych zachęca obywateli polskich spełniających warunki nabycia prawa stałego pobytu, którzy nie rozważają powrotu do Polski w najbliższym czasie, do ubiegania się o dokument poświadczający ten status (permanent residence document).

Pozostałe osoby zachęcamy do ubiegania się o dokument poświadczający pobyt (registration certificate) oraz gromadzenia dokumentów, które pozwolą na wykazanie od kiedy przebywają w Zjednoczonym Królestwie.

Co wyjście Zjednoczonego Królestwa zmieni w życiu obywateli UE?

Do dnia formalnego wyjścia Zjednoczonego Królestwa z UE (prawdopodobnie do I kw. 2019 r.) nie przewiduje się żadnych zmian w sytuacji obywateli UE mieszkających na Wyspach.

Prawa obywateli UE po Brexit zostaną uregulowane w umowie wyjścia Zjednoczonego Królestwa z Unii. Na chwilę obecną nie wiadomo jak będzie wyglądała ich sytuacja po opuszczeniu UE przez Zjednoczone Królestwo.

Image removed.

Ministerstwo Spraw Zagranicznych zachęca obywateli polskich spełniających warunki nabycia prawa stałego pobytu, którzy nie rozważają powrotu do Polski w najbliższym czasie, do ubiegania się o dokument poświadczający ten status (permanent residence document).

Pozostałe osoby zachęcamy do ubiegania się o dokument poświadczający pobyt (registration certificate) oraz gromadzenia dokumentów, które pozwolą na wykazanie od kiedy przebywają w Zjednoczonym Królestwie.

Czy agencje pracy mają prawo wymagać od obywateli UE paszportu?

Do dnia formalnego wyjścia Zjednoczonego Królestwa z UE (prawdopodobnie do I kw. 2019 r.) agencje nie mają prawa wymagać posiadania paszportu. Sytuacja może się zmienić później, ale na ten moment nie wiadomo w jaki sposób.

W mojej firmie chcą żebym wyrobił paszport, bo po Brexit będzie podobno potrzebny?

Do dnia formalnego wyjścia Zjednoczonego Królestwa z UE (prawdopodobnie do I kw. 2019 r.) nie przewiduje się by dotychczasowe zasady w tej kwestii mogły ulec zmianie. Sytuacja może się zmienić później, ustalenia w tym zakresie będą przedmiotem negocjacji umowy o przyszłych relacjach UE – Zjednoczone Królestwo.

Czy po Brexicie będę potrzebował wizy pracowniczej w Zjednoczonym Królestwie?

Do dnia formalnego wyjścia Zjednoczonego Królestwa z UE (prawdopodobnie do I kw. 2019 r.) nie przewiduje się by dotychczasowe zasady w tej kwestii mogły ulec zmianie. Sytuacja może się zmienić później, a ustalenia jej dotyczące będą przedmiotem negocjacji umowy o przyszłych relacjach UE – Zjednoczone Królestwo.

Jestem żoną Brytyjczyka, moje dzieci nie mają polskich paszportów. Czy mogą je otrzymać?

Tak. Dziecko urodzone z rodziców, z których co najmniej jedno posiada obywatelstwo polskie, nabywa z mocy prawa obywatelstwo polskie bez względu na miejsce urodzenia dziecka (w Polsce lub za granicą).

Moja żona jest Polką, a ja Anglikiem. Czy mogę otrzymać polskie obywatelstwo?

Cudzoziemiec może ubiegać się o nabycie obywatelstwa obywatelskiego. Cudzoziemiec może nabyć obywatelstwo polskie poprzez akt nadania obywatelstwa przez Prezydenta RP lub w drodze uznania za obywatela polskiego. Zasady występowania do Prezydenta RP z wnioskiem o nadanie obywatelstwa polskiego oraz warunki nabycia obywatelstwa polskiego w wyniku uznania za obywatela polskiego precyzyjnie określa ustawa o obywatelstwie polskim.

Wszystkie informacje dotyczące spraw obywatelskich dostępne są na stronie internetowej Wydziału Konsularnego Ambasady RP w Londynie, a także pod telefonem Centrum Informacji Konsularnej: +44 (0) 20 3078 9618.

Władze PRL pozbawiły mnie polskiego obywatelstwa. Czy mogę je odzyskać?

Osoby, które utraciły obywatelstwo polskie na mocy przepisów ustawy z dnia 8 stycznia 1951 r. o obywatelstwie polskim (art. 11 lub 12) i ustawy z dnia 15 lutego 1962 r. o obywatelstwie polskim (art. 13, 14 lub 15) mogą ubiegać się o przywrócenie obywatelstwa polskiego.

Wszystkie informacje dotyczące spraw obywatelskich dostępne są na stronie internetowej Wydziału Konsularnego Ambasady RP w Londynie, a także pod telefonem Centrum Informacji Konsularnej: +44 (0) 20 3078 9618.

Moi dziadkowie byli obywatelami polskimi. Czy mi także przysługuje polski paszport?

Osoby, których przodkowie byli obywatelami polskimi, a które nie posiadają dokumentu potwierdzającego posiadanie obywatelstwa polskiego mogą wystąpić z wnioskiem o potwierdzenie posiadania lub utraty obywatelstwa polskiego.

Image removed.Image removed.Image removed.Image removed.

Wszystkie informacje dotyczące spraw obywatelskich dostępne są na stronie internetowej Wydziału Konsularnego Ambasady RP w Londynie, a także pod telefonem Centrum Informacji Konsularnej: +44 (0) 20 3078 9618. 

 

Źródło informacji: Ambasada RP w Londynie

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
The subscriber's email address.